«ТАЛҚАН-ҮЛПЕК» ҰЛТТЫҚ ӨНІМІНІҢ РЕЦЕПТУРАСЫН ОҢТАЙЛАНДЫРУ

«ТАЛҚАН-ҮЛПЕК» ҰЛТТЫҚ ӨНІМІНІҢ РЕЦЕПТУРАСЫН ОҢТАЙЛАНДЫРУ

Авторлар

  • А.Б. Мынбаева М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • А.К. Садибаев М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • П.М. Маликтаева Ш. Мұртаза атындағы Халықаралық Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан7
  • А.С. Умирбекова М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан

DOI:

https://doi.org/10.55956/NTHZ7458

Тірек сөздер:

«Талкан» қазақ ұлттық өнімі, қайнатуды қажет етпейтін дәнді үлпектер, рецептураны оңтайландыру

Аңдатпа

Ұсынылып отырған мақалада қазақтың ұлттық өнімінің бірі «Талқанның» сипаттамасы және оны дәстүрлі схема бойынша алу жолы көрсетілген. Сонымен қатар қазақтың ұлттық астық өнімдерінің ассортиментін кеңейту мақсатында қайнатуды қажет етпейтін үшдәнді үлпектердің негізінде «Талқан-Үлпек» өнімін алу технологиясы ұсынылды. Сондай-ақ «Талқан-Үлпек» қазақтың ұлттық астық өнімінің рецептурасын оңтайландыру мақсатында Microsoft Excel электрондық кестесінің көмегімен есептеулер жүргізілді. Қойылған мәселені шешу нәтижесінде құрамындағы ақуыздың максималды, яғни 13,52%-ға тең мөлшерін қамтамасыз ететін «Талқан-Үлпек» өнімін алу үшін қайнатуды қажет етпейтін үшдәнді үлпектерінің рецептурасы анықталды.

Жүктеулер

Жарияланды

2025-03-30

Журналдың саны

Бөлім

Тамақ өнімдерінің технологиялары
Loading...