ҚЫРҒЫЗСТАН ЫСТЫҚ-КӨЛ ОБЛЫСЫНДАҒЫ ЖАБАЙЫ ЖИДЕКТЕР ДАҚЫЛДАРЫНЫҢ ЖЕМІСТЕРІНДЕГІ ДӘРУМЕНДЕР МЕН КАЛЬЦИЙДІҢ ҚҰРАМЫ
DOI:
https://doi.org/10.55956/RHXH1716Тірек сөздер:
Е, В1, В2 дәрумендерінің құрамы, итмұрын, гипантий, географиялық орныАңдатпа
Халықты жыл бойы физиологиялық қажеттіліктерге қажетті мөлшерде витаминдермен қамтамасыз ету үшін Қырғызстанның Ыстық-Көл облысының биік және орта таулы ландшафттарында көп таралған жабайы жидек дақылдарын пайдалануға болады. Біз зерттеу үшін таңдаған 3 түрдің ішінде (қалина, бөріқарақат және итмұрын) қыста бөріқарақат β-каротинге ең бай. Е дәруменінің мөлшері бойынша барлық үш түрі спаржаға жақын, ал В1, В2 дәрумендері және кальций мөлшері бойынша итмұрын басқа екі түрден айтарлықтай асып түседі. Тікенді итмұрын (Rosa acicularis Lindl) гүлінде С дәруменінің ең көп мөлшері Ыстық-Көл алқабының батыс, солтүстік және оңтүстік бөліктеріндегі өсімдіктермен салыстырғанда шығыс бөлігінде өсетін өсімдіктердің толық піскен жемістерінің гипантийында кездеседі.