ҚЫРҒЫЗСТАН ЫСТЫҚ-КӨЛ ОБЛЫСЫНДАҒЫ ЖАБАЙЫ ЖИДЕКТЕР ДАҚЫЛДАРЫНЫҢ ЖЕМІСТЕРІНДЕГІ ДӘРУМЕНДЕР МЕН КАЛЬЦИЙДІҢ ҚҰРАМЫ

ҚЫРҒЫЗСТАН ЫСТЫҚ-КӨЛ ОБЛЫСЫНДАҒЫ ЖАБАЙЫ ЖИДЕКТЕР ДАҚЫЛДАРЫНЫҢ ЖЕМІСТЕРІНДЕГІ ДӘРУМЕНДЕР МЕН КАЛЬЦИЙДІҢ ҚҰРАМЫ

Авторлар

  • А.Б. Жалилова К. Тыныстанов атындағы Ыстық-Көл мемлекеттік университеті, Каракол қ., Қырғыз Республикасы
  • А.К. Кудайбергенова К. Тыныстанов атындағы Ыстық-Көл мемлекеттік университеті, Каракол қ., Қырғыз Республикасы
  • Г.Е. Сариева К. Тыныстанов атындағы Ыстық-Көл мемлекеттік университеті, Каракол қ., Қырғыз Республикасы

DOI:

https://doi.org/10.55956/RHXH1716

Тірек сөздер:

Е, В1, В2 дәрумендерінің құрамы, итмұрын, гипантий, географиялық орны

Аңдатпа

Халықты жыл бойы физиологиялық қажеттіліктерге қажетті мөлшерде витаминдермен қамтамасыз ету үшін Қырғызстанның Ыстық-Көл облысының биік және орта таулы ландшафттарында көп таралған жабайы жидек дақылдарын пайдалануға болады. Біз зерттеу үшін таңдаған 3 түрдің ішінде (қалина, бөріқарақат және итмұрын) қыста бөріқарақат β-каротинге ең бай. Е дәруменінің мөлшері бойынша барлық үш түрі спаржаға жақын, ал В1, В2 дәрумендері және кальций мөлшері бойынша итмұрын басқа екі түрден айтарлықтай асып түседі. Тікенді итмұрын (Rosa acicularis Lindl) гүлінде С дәруменінің ең көп мөлшері Ыстық-Көл алқабының батыс, солтүстік және оңтүстік бөліктеріндегі өсімдіктермен салыстырғанда шығыс бөлігінде өсетін өсімдіктердің толық піскен жемістерінің гипантийында кездеседі.

Жүктеулер

Жарияланды

2025-03-30

Журналдың саны

Бөлім

Тамақ өнімдерінің технологиялары
Loading...