БАЛАЛАР ТАҒАМЫНА АРНАЛҒАН ЖЕМІСТЕР ҚОСЫЛҒАН ҚОЙ СҮТІНЕ НЕГІЗДЕЛГЕН СҮЗБЕ ӨНІМДЕРІН ӘЗІРЛЕУ

БАЛАЛАР ТАҒАМЫНА АРНАЛҒАН ЖЕМІСТЕР ҚОСЫЛҒАН ҚОЙ СҮТІНЕ НЕГІЗДЕЛГЕН СҮЗБЕ ӨНІМДЕРІН ӘЗІРЛЕУ

Авторлар

  • А.Б. Оспанов Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Е. Загорска Латвия биологиялық ғылымдар және технологиялар университеті, Желгава қ., Латвия
  • Д.А. Тлевлесова Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Р.К. Макеева Қазақ тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты, Алматы қ., Қазақстан
  • А.Т. Мамбешова Қазақ тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты, Алматы қ., Қазақстан; М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан

DOI:

https://doi.org/10.55956/UJEF4733

Тірек сөздер:

қой сүті, нәресте сүзбесі, толтырғыштар, қоспалар, функционалды тағамдар, тағамдық құндылығы, тұрақтылығы, сақтау мерзімі

Аңдатпа

Бұл мақаланың мақсаты – балалар тағамына арналған жемістер қосылған қой сүтіне негізделген сүзбе өнімдерін әзірлеу бойынша ағымдағы зерттеулерге жүйелі шолу және талдау. Тағамдық құндылығын арттыру, дәмін жақсарту және мұндай өнімдердің сақтау мерзімін ұзарту әдістерін сипаттайтын ғылыми жарияланымдар мен патенттер қарастырылады. Әрі қарай зерттеудің негізгі мәселелері мен бағыттары анықталды. Зерттеудің әр тапсырмасын егжей-тегжейлі сипаттайтын талдау әдістері, нәтижелері мен қорытындылары ұсынылған. Мақалада жемістер мен пробиотиктермен байытылған нәресте сүтін өндіру үшін қой сүтін пайдалану қарастырылады. Қазақстанда өсірілетін түрлі тұқымды қой сүтінің физика-химиялық құрамын және олардың маусымдық өзгерістерін зерттеу нәтижелері келтірілген. Табиғи қоспалардың өнімнің антиоксидантты және пребиотикалық қасиеттеріне, құрылымы мен тағамдық құндылығына әсері зерттелді. Денсаулықты нығайтуға ықпал ететін жоғары қоректік балалар сүзбе өнімдерін өндіруге арналған ұсыныстар әзірленді. Бұл жұмыс қой сүтіне негізделген балалар тағамын өнеркәсіптік өндіру үшін ғылыми және практикалық құндылық болып табылады.

Жүктеулер

Жарияланды

2025-03-30

Журналдың саны

Бөлім

Тамақ өнімдерінің технологиялары
Loading...