БАЛАЛАР ТАҒАМЫНА АРНАЛҒАН ЖЕМІСТЕР ҚОСЫЛҒАН ҚОЙ СҮТІНЕ НЕГІЗДЕЛГЕН СҮЗБЕ ӨНІМДЕРІН ӘЗІРЛЕУ
DOI:
https://doi.org/10.55956/UJEF4733Тірек сөздер:
қой сүті, нәресте сүзбесі, толтырғыштар, қоспалар, функционалды тағамдар, тағамдық құндылығы, тұрақтылығы, сақтау мерзіміАңдатпа
Бұл мақаланың мақсаты – балалар тағамына арналған жемістер қосылған қой сүтіне негізделген сүзбе өнімдерін әзірлеу бойынша ағымдағы зерттеулерге жүйелі шолу және талдау. Тағамдық құндылығын арттыру, дәмін жақсарту және мұндай өнімдердің сақтау мерзімін ұзарту әдістерін сипаттайтын ғылыми жарияланымдар мен патенттер қарастырылады. Әрі қарай зерттеудің негізгі мәселелері мен бағыттары анықталды. Зерттеудің әр тапсырмасын егжей-тегжейлі сипаттайтын талдау әдістері, нәтижелері мен қорытындылары ұсынылған. Мақалада жемістер мен пробиотиктермен байытылған нәресте сүтін өндіру үшін қой сүтін пайдалану қарастырылады. Қазақстанда өсірілетін түрлі тұқымды қой сүтінің физика-химиялық құрамын және олардың маусымдық өзгерістерін зерттеу нәтижелері келтірілген. Табиғи қоспалардың өнімнің антиоксидантты және пребиотикалық қасиеттеріне, құрылымы мен тағамдық құндылығына әсері зерттелді. Денсаулықты нығайтуға ықпал ететін жоғары қоректік балалар сүзбе өнімдерін өндіруге арналған ұсыныстар әзірленді. Бұл жұмыс қой сүтіне негізделген балалар тағамын өнеркәсіптік өндіру үшін ғылыми және практикалық құндылық болып табылады.