ӘР ТҮРЛІ АУЫЛШАРУАШЫЛЫҚ ЖАНУАРЛАРЫНЫҢ СҮТІН ЖҰМСАҚ ІРІМШІК ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫНДА ҚОЛДАНУ
DOI:
https://doi.org/10.55956/TUJJ1416Тірек сөздер:
сиыр сүті, ешкі сүті, түйе сүті , жұмсақ ірімшік, функционалды өнімАңдатпа
Импортты алмастыру және Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігін арттыру міндеттерін өзектендіру жағдайында тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары сүт өнімдерінің жаңа түрлерін әзірлеуге өсіп келе жатқан көңіл бөлінеді. Бұл зерттеу өсімдік тектес компоненттер қосылған сиыр, ешкі және түйе сүтінің қоспасынан жұмсақ ірімшіктер өндіру технологиясын негіздеуге арналған. Жұмыста көрсетілген сүт түрлерінің физика-химиялық және органолептикалық қасиеттеріне салыстырмалы талдау келтірілген. Ешкі мен түйе сүтінің бірқатар артықшылықтары бар екендігі анықталды: гипоаллергенділік, биоактивті заттардың жоғары мөлшері, ақуыздар мен майлардың қолайлы құрылымы. Оларды дәстүрлі сиыр сүтімен бірге қолдану жұмсақ ірімшіктердің ассортиментін едәуір кеңейтуге, олардың дәмін жақсартуға және функционалдық құндылығын арттыруға мүмкіндік береді. Әсіресе перспективалы бағыт – салауатты тамақтанудың заманауи тенденцияларына сәйкес келетін жұмсақ ірімшік тағамдарын өндіру. Шикізаттың дәстүрлі емес түрлерін қоса алғанда, сүтті өңдеудің жаңа технологияларын әзірлеу Қазақстанның ірімшік өнеркәсібін дамытуда және табиғи және пайдалы өнімдерге өсіп келе жатқан сұранысты қанағаттандыруда маңызды қадам бола алады. Өндіріс технологиясына өсімдік тектес инновациялық компоненттерді енгізу ірімшіктердің органолептикалық сипаттамаларын жақсартуға, олардың тағамдық құндылығын және өндірістің экологиялық тұрақтылығын арттыруға, сондай-ақ тұтынушылардың денсаулығын нығайтуға ықпал етеді.