ҚАЙНАТЫЛҒАН-ЫСТАЛҒАН ЖӘНЕ ЖАРТЫЛАЙ ЫСТАЛҒАН ЖЫЛҚЫ ЕТІНЕН ЖАСАЛҒАН БҰЙЫМДАР ӨНДІРІСІНДЕГІ СҮТ ҚЫШҚЫЛЫ БАКТЕРИЯЛАРЫ ШТАММДАРЫНЫҢ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ

ҚАЙНАТЫЛҒАН-ЫСТАЛҒАН ЖӘНЕ ЖАРТЫЛАЙ ЫСТАЛҒАН ЖЫЛҚЫ ЕТІНЕН ЖАСАЛҒАН БҰЙЫМДАР ӨНДІРІСІНДЕГІ СҮТ ҚЫШҚЫЛЫ БАКТЕРИЯЛАРЫ ШТАММДАРЫНЫҢ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ

Авторлар

  • М. Ілиясқызы Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Я.М. Ұзақов Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Л.А. Каимбаева Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Ш.Ы. Кененбай Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Л.Қ. Калашинова С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті, Астана қ., Қазақстан
  • У.Ш. Чоманов Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты, Алматы қ., Қазақстан

DOI:

https://doi.org/10.55956/THZV8814

Тірек сөздер:

жартылай ысталған шұжықтардағы Флора, ашытылған ет өнімдері, бастапқы дақылдар, сүт қышқылы бактерияларының штамдары, амин қышқылдары, май қышқылдары, микроорганизмдерді анықтау

Аңдатпа

Бұл мақала зерттеу барысында өндірілген жартылай ысталған шұжықтардың флорасын анықтауға арналған, бұл оның қасиеттерін әрі қарай зерттеуге және жылқы етінен жартылай ысталған шұжықтарды өндіруде қолдануға мүмкіндік береді. Мақалада жылқы еті мен ет өнімдерінің әлемдік нарығының қазіргі жағдайы сипатталған; шұжық өнімдерін, оның ішінде жартылай ысталған шұжықтарды өндіру. Ашыту дақылдарын: дайын қайнатылған-ысталған қазынаны және жартылай ысталған шұжықты пайдалана отырып, жылқы етінен өнімдер өндіру технологиясы әзірленді. Жартылай ысталған шұжық өндірісінің негізгі шикізаты ретінде жамбас бөлігі қолданылады, ол орақ кесілгеннен кейін қалады. Біз дайын өнімдердің сапалық сипаттамаларын салыстырдық, аминқышқылдары мен май қышқылдарының құрамын зерттедік. Стартер дақылдары мен бақылау үлгісін қоса отырып, жартылай ысталған шұжықтардың органолептикалық көрсеткіштерінің салыстырмалы сипаттамасы жүргізілді. Үлгілер салыстырылды: рН мәні, ақуыздың массалық үлесінің мөлшері және микробиологиялық көрсеткіштер. Жартылай ысталған шұжықтардағы маңызды микробтық флораны анықтау мақсатында сүт қышқылы бактериялары үшін элективті қоректік ортаға тестілеу жүргізілді.

Жүктеулер

Жарияланды

2025-06-30

Журналдың саны

Бөлім

Тамақ өнімдерінің технологиялары
Loading...