БАЛЫҚ ТАҒАМЫН ӨНДІРУ ҮШІН ҚЫЗЫЛША ҰНЫНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫ МЕН АНТИОКСИДАНТТЫҚ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ

БАЛЫҚ ТАҒАМЫН ӨНДІРУ ҮШІН ҚЫЗЫЛША ҰНЫНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫ МЕН АНТИОКСИДАНТТЫҚ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ

Авторлар

  • Л.А. Қайымбаева Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Н.Б. Исембердиева Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Я.М. Ұзақов Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Ш.Ы. Кененбай Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Ж.М. Сулейменова Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • А.Н. Есенгазиева Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан

DOI:

https://doi.org/10.55956/USNF9989

Тірек сөздер:

қызылша ұны, антиоксиданттық белсенділік, тағамдық құндылығы, фенолдар, флавоноидтар, бетанин

Аңдатпа

Бұл зерттеудің мақсаты – балғын қызылшадан сусыздандыру арқылы қызылша ұнын алу. Осыдан кейін қызылша ұнының проксимальды және антиоксидантты талдауын қоса, тағамдық құндылығын бағалау жүргізілді. Аскорбин қышқылының 0,007 мг/мл стандартты мәнімен салыстырғанда 0,012 мг/мл қызылша ұнының метанол сығындысының мәні бағаланды, бұл антиоксиданттық белсенділіктің жақсы қарқындылығын көрсетеді. Фенолдардың жалпы мөлшері 66,7 мг/мл, флаваноидтардың жалпы мөлшері 2,57 мг/мл және бетаниннің мөлшері 86 мг/100 г болды. Қызылша ұны өсімдік тағамдық өнім бола отырып, балықтардың денсаулығын нығайтатын фитохимиялық заттармен қамтамасыз ете алатындығы анықталды.

Жүктеулер

Жарияланды

2025-03-30

Журналдың саны

Бөлім

Тамақ өнімдерінің технологиялары
Loading...