БАЛЫҚ ТАҒАМЫН ӨНДІРУ ҮШІН ҚЫЗЫЛША ҰНЫНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫ МЕН АНТИОКСИДАНТТЫҚ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ
DOI:
https://doi.org/10.55956/USNF9989Тірек сөздер:
қызылша ұны, антиоксиданттық белсенділік, тағамдық құндылығы, фенолдар, флавоноидтар, бетанинАңдатпа
Бұл зерттеудің мақсаты – балғын қызылшадан сусыздандыру арқылы қызылша ұнын алу. Осыдан кейін қызылша ұнының проксимальды және антиоксидантты талдауын қоса, тағамдық құндылығын бағалау жүргізілді. Аскорбин қышқылының 0,007 мг/мл стандартты мәнімен салыстырғанда 0,012 мг/мл қызылша ұнының метанол сығындысының мәні бағаланды, бұл антиоксиданттық белсенділіктің жақсы қарқындылығын көрсетеді. Фенолдардың жалпы мөлшері 66,7 мг/мл, флаваноидтардың жалпы мөлшері 2,57 мг/мл және бетаниннің мөлшері 86 мг/100 г болды. Қызылша ұны өсімдік тағамдық өнім бола отырып, балықтардың денсаулығын нығайтатын фитохимиялық заттармен қамтамасыз ете алатындығы анықталды.
Жүктеулер
Жарияланды
2025-03-30
Журналдың саны
Бөлім
Тамақ өнімдерінің технологиялары