АШЫМЫҚТЫҢ ҚЫШҚЫЛДЫҚ САНЫН АНЫҚТАУ

АШЫМЫҚТЫҢ ҚЫШҚЫЛДЫҚ САНЫН АНЫҚТАУ

Авторлар

  • П.М. Маликтаева Шерхан Мұртаза атындағы Халықаралық Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • К.Ш. Саржанова Шерхан Мұртаза атындағы Халықаралық Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • А.Б. Мынбаева М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • Ш.Д. Умирбаева М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан

DOI:

https://doi.org/10.55956/EJVR4716

Тірек сөздер:

ашымық, қышқылдық саны, айран, регрессия, сусын

Аңдатпа

Мемлекетімізде ұлттық азық-түлік тағамдарын өндіруге көп көңіл бөлініп келеді. Өйткені мұндай тағамдардың тағамдық, тұтыну қасиеттері жоғары, оларды дайындау қарапайымдылығымен және уақытты аз алатындығымен ерекшелінеді. Қышқылсүт бактериялары ағзада қылтамақ клеткаларымен қарсы күресетін интерферонның түзілуін жолға қоятыны мамандарға бұрыннан белгілі. Сондықтан онкологиялық аурулардың алдын алу үшін қышқылсүт өнімдері жиі қолдану табуда. Бұл жұмыста ашымықтың қышқылдық санының уақытқа байланысты өзгеруі зерттелді. Excel орталығын қолдана отырып ашымықтың қышқылдық санының уақытқа байланысты өзгеруін сипаттайтын теңдеулер алынды.

Жүктеулер

Жарияланды

2025-03-30

Журналдың саны

Бөлім

Тамақ өнімдерінің технологиялары
Loading...