КӨШЕТТЕРДІ АЛУ ПРОЦЕСІНДЕ ТРИТИКАЛЕ ДӘНІН ДЕЗИНФЕКЦИЯЛАУ ӘДІСІН ТАҢДАУ
DOI:
https://doi.org/10.55956/BBNG9944Тірек сөздер:
тритикале, өну, дезинфекция, микрофлора, астықАңдатпа
Азық-түлік ресурстарына сұраныстың артуы әртүрлі тағамдар мен сусындар өндірісінде дәстүрлі емес дәнді дақылдарды пайдалануға деген қызығушылықтың артуына әкелді. Тритикале дақылы зерттеушілердің үлкен қызығушылығын тудырады. Функционалдық бағыттағы тамақ өнімдерін өндірудегі өзекті бағыттардың бірі дәнді дақылдардың көшеттері сияқты шикізат ресурстарын пайдалану болып табылады. Өскен дәндердің тағамдық құндылығы жоғары және дәрумендердің, минералдардың, антиоксиданттардың едәуір мөлшері болады, сондықтан олар функционалды тағамдарға жатады. Алайда, өну процесінде эпифитті бактериялар мен микроскопиялық саңырауқұлақтардың барлық түрлерінің, сондайақ микотоксиндердің өндірушілері бола алатын ұрық аймағында орналасқан фитопатогенді саңырауқұлақтардың белсенді өсуі байқалады. Осыған байланысты өскен дәндердің микробиологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету ерекше өзекті болып табылады. Бұл зерттеудің мақсаты өну кезінде тритикале органикалық дәндерін дезинфекциялаудың тиімді әдісін таңдау болды. Дезинфекциялаушы ретінде калий перманганаты мен сутегі асқын тотығының ерітінділері қолданылды. Зерттеулер нәтижесінде өскен тритикале дәнінің микробиологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз етуге сутегі асқын тотығының 5% ерітіндісімен өңдеу арқылы қол жеткізуге болатындығы анықталды.