ПІСІРІЛГЕН ШҰЖЫҚ ӨНДІРІСІНДЕАҚУЫЗ ГИДРОЛИЗАТТАРЫН ҚОЛДАНУДЫҢ ИННОВАЦИЯЛЫҚ ӘДІСТЕРІ

ПІСІРІЛГЕН ШҰЖЫҚ ӨНДІРІСІНДЕАҚУЫЗ ГИДРОЛИЗАТТАРЫН ҚОЛДАНУДЫҢ ИННОВАЦИЯЛЫҚ ӘДІСТЕРІ

Авторлар

  • Я.М. Узаков Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • А.Н. Есенгазиева Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • М.О. Кожахиева Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Г.К. Кузембаева Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • М.Ә-А. Қалдарбекова Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • А.Н. Тортай Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан

DOI:

https://doi.org/10.55956/RNQY1919

Тірек сөздер:

пісірілген шұжық, ақуыз гидролизаты, ет өнімдері, пептидтер, функционалды тамақтану

Аңдатпа

Планета халқының өсуімен тұрақты азық-түлік жүйелерін дамыту қажеттілігі туындайды. Перспективалы шешімдердің бірі – тағамдық ақуыздардан бөлінетін биоактивті пептидтер. Бұл молекулалар функционалды тағамның ажырамас бөлігі бола алады, қант диабеті, жүрек-қан тамырлары патологиясы және қатерлі ісік сияқты көптеген аурулардың алдын алуға және емдеуге ықпал етеді. Ақуыз гидролизаттарының in vitro биоактивті қасиеттері туралы қарқынды зерттеулерге қарамастан, мұндай қосылыстардың тамақ өнеркәсібінде практикалық қолданылуы әлі де жақсы зерттелмеген. Бұл жұмыста гидролизаттарды тамақ өнімдеріне біріктіру мүмкіндіктері қарастырылады, сонымен қатар өңдеу және сақтау жағдайларының олардың қасиеттеріне әсері бағаланады.

Жүктеулер

Жарияланды

2025-06-30

Журналдың саны

Бөлім

Тамақ өнімдерінің технологиялары
Loading...