ЖАС ІРІ ҚАРА МАЛЫНЫҢ АНАТОМИЯЛЫҚ БӨЛІГІНІҢ АЛМАСТЫРҒЫШ АМИНҚЫШҚЫЛДАРЫН ЖӘНЕ АМИНҚЫШҚЫЛДАР КӨРСЕТКІШТЕРІНІҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ
DOI:
https://doi.org/10.55956/KJYF4411Тірек сөздер:
амин қышқылдары, кесектер, ұшаларды мүшелеу, сойыс салмағы, ірі қара малдың төліАңдатпа
Әулиекөл, галловей және герефорд тұқымдарынан жас ірі қара малдың табиғи анатомиялық бөлігінің алмастырғыш аминқышқылдары (аргинин, пролин, серин, аланин, глицин) және маңызды аминқышқылдары (лизин, тирозин, фенилиаланин, гистидин, лейцин + изолейцин, метионин, валин, треонин) зерттелінді. Зерттеу нәтижесінде әр түрлі тұқымды ірі қара малдың коммерциялық кебекіндегі алмастырылмайтын аминқышқылдарының (лизин, тирозин, фенилаланин, гистидин, лейцин+изолейцин, метионин, валин, треонин) жалпы санын зерттеу нәтижелері алмастырылмайтын аминқышқылдарының саны бойынша ұшаның 3 бөлігінде ең жоғары көрсеткіш анықталды: жамбас кесуінің ішкі бөлігі – 10,05±0,46%, жамбас кесуінің жоғарғы бөлігі – 10,345±0,48%, пашина – 13,82±0,54.