ЖАС ІРІ ҚАРА МАЛЫНЫҢ АНАТОМИЯЛЫҚ БӨЛІГІНІҢ АЛМАСТЫРҒЫШ АМИНҚЫШҚЫЛДАРЫН ЖӘНЕ АМИНҚЫШҚЫЛДАР КӨРСЕТКІШТЕРІНІҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ

ЖАС ІРІ ҚАРА МАЛЫНЫҢ АНАТОМИЯЛЫҚ БӨЛІГІНІҢ АЛМАСТЫРҒЫШ АМИНҚЫШҚЫЛДАРЫН ЖӘНЕ АМИНҚЫШҚЫЛДАР КӨРСЕТКІШТЕРІНІҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ

Авторлар

  • Ж.Ж. Жамекова Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • У. Чоманов Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері Ғылыми зерттеу институты, Алматы қ., Қазақстан
  • Zh. Iskakova Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Zh. Kussainova Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • М.Ә-А. Қалдарбекова Алматы Технологиялық Университеті, Алматы қ., Қазақстан

DOI:

https://doi.org/10.55956/KJYF4411

Тірек сөздер:

амин қышқылдары, кесектер, ұшаларды мүшелеу, сойыс салмағы, ірі қара малдың төлі

Аңдатпа

Әулиекөл, галловей және герефорд тұқымдарынан жас ірі қара малдың табиғи анатомиялық бөлігінің алмастырғыш аминқышқылдары (аргинин, пролин, серин, аланин, глицин) және маңызды аминқышқылдары (лизин, тирозин, фенилиаланин, гистидин, лейцин + изолейцин, метионин, валин, треонин) зерттелінді. Зерттеу нәтижесінде әр түрлі тұқымды ірі қара малдың коммерциялық кебекіндегі алмастырылмайтын аминқышқылдарының (лизин, тирозин, фенилаланин, гистидин, лейцин+изолейцин, метионин, валин, треонин) жалпы санын зерттеу нәтижелері алмастырылмайтын аминқышқылдарының саны бойынша ұшаның 3 бөлігінде ең жоғары көрсеткіш анықталды: жамбас кесуінің ішкі бөлігі – 10,05±0,46%, жамбас кесуінің жоғарғы бөлігі – 10,345±0,48%, пашина – 13,82±0,54. 

Жүктеулер

Жарияланды

2024-06-30

Журналдың саны

Бөлім

Тамақ өнімдерінің технологиялары
Loading...