ҚАЗАҚСТАНДЫҚ МАҚТА МАЙЫ ЖӘНЕ БЕЛАРУСЬ ЗЫҒЫР МАЙЫНЫҢ НЕГІЗІНДЕ ТЕҢЕСТІРІЛГЕН МАЙ ҚЫШҚЫЛДЫ ҚҰРАМЫ БАР ӨСІМДІК МАЙЛАРЫНЫҢ ЖАҢА ТҮРІН ӘЗІРЛЕУ

ҚАЗАҚСТАНДЫҚ МАҚТА МАЙЫ ЖӘНЕ БЕЛАРУСЬ ЗЫҒЫР МАЙЫНЫҢ НЕГІЗІНДЕ ТЕҢЕСТІРІЛГЕН МАЙ ҚЫШҚЫЛДЫ ҚҰРАМЫ БАР ӨСІМДІК МАЙЛАРЫНЫҢ ЖАҢА ТҮРІН ӘЗІРЛЕУ

Авторлар

  • A.E. Otunshiyeva әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • С.А. Болегенова әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • С.С. Ветохин Беларусь мемлекеттік технологиялық университеті, Минск қ., Беларусь
  • С.А. Ламоткин Беларусь мемлекеттік технологиялық университеті, Минск қ., Беларусь
  • А.К. Тулекбаева М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті, Шымкент қ., Қазақстан

DOI:

https://doi.org/10.55956/XSIA3662

Тірек сөздер:

мақта майы, линол қышқылы, өсімдік май қоспалары, зығыр майы, тағамдық өсімдік майлары, линолен қышқылы, полиқанықпаған май қышқылдары

Аңдатпа

Мақалада линол және линолен қышқылдары сияқты қышқылдығы жоғары майларды құрамындағы азырақ майлармен біріктіру негізінде өсімдік майларының жаңа түрлерін әзірлеу бойынша зерттеулердің нәтижелері берілген. Мақта майы құрамындағы линол қышқылының мөлшері барлық басқа майлардан 2 есеге жуық жоғары, ал зығыр майы құрамындағы а-линолен қышқылының мөлшері бойынша барлық басқа майлардан 50 есеге жуық артық екені анықталды, бұл май қышқылдарының оңтайлы құрамы 5:1 және 10:1 қатынасындағы мақта және зығыр майларының қоспасы болып табылады деп қорытынды жасауға мүмкіндік береді. Мұндай арақатынас ω-3 және ω-6 қышқылдарының қоспасын теңестіруге мүмкіндік береді, сонымен қатар соңғы өнімнің жарамдылық мерзіміне әсер ететін өсімдік майларының тотықтырғыш қабілетілігін төмендетеді. 

Жүктеулер

Жарияланды

2024-06-30

Журналдың саны

Бөлім

Тамақ өнімдерінің технологиялары
Loading...