ЖҮННЕН ЖАСАЛҒАН ОҚШАУЛАҒЫШ МАТЕРИАЛДАРДЫ БУРАМЕН ӨҢДЕУ: АНТИМИКРОБТЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ ЖӘНЕ ОТҚА ТӨЗІМДІЛІК ӘЛУЕТІ

ЖҮННЕН ЖАСАЛҒАН ОҚШАУЛАҒЫШ МАТЕРИАЛДАРДЫ БУРАМЕН ӨҢДЕУ: АНТИМИКРОБТЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ ЖӘНЕ ОТҚА ТӨЗІМДІЛІК ӘЛУЕТІ

Авторлар

  • Ж.К. Боркулакова М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • М.Ш. Шардарбек М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • Б. Абзалбекулы М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • Р.Т. Кауымбаев М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • Ф.Р. Ташмухамедов М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • Э.Е. Сарыбаева М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • Г.Т. Ораз М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан
  • Р.А. Жетербаева М.Х. Дулати атындағы Тараз университеті, Тараз қ., Қазақстан

DOI:

https://doi.org/10.55956/HGGU9407

Тірек сөздер:

қой жүні, бура, биоцидтік өңдеу, антимикробтық әсер, отқа төзімділік, жылу ұстау, оқшаулағыш материалдар

Аңдатпа

Бұл жұмыста жүннен жасалған оқшаулағыш материалдарды бурамен өңдеудің антимикробтық, отқа төзімділік және жылуоқшаулағыш қасиеттеріне әсері қарастырылды. Жүргізілген эксперименттер нәтижесінде бора тұздарының бактерияларға қарсы айқын биоцидтік қасиет көрсететіні, алайда зең саңырауқұлақтарына қарсы тиімсіз екені анықталды. Өңделген үлгілердің жылу ұстау қабілеті бақылау үлгілеріне қарағанда 3-4%-ға төмендеді. Дегенмен бұл көрсеткіштің азаюы айтарлықтай емес және материалдың биоцидтік сипаттарының жақсаруы арқылы теңгеріледі. Әдеби деректерге жасалған шолу бураның антипирен ретінде қолдану мүмкіндігін растады, бұл жүннен жасалған жылуоқшаулағыш материалдардың пайдалану қасиеттерін кешенді түрде арттыруға жол ашады.

Жүктеулер

Жарияланды

2025-09-30

Журналдың саны

Бөлім

Жеңіл өнеркәсіп технологиялары
Loading...