ҚАУЫН ӨНІМІН КЕПТІРУ ЖОЛДАРЫН НЕГІЗДЕУ

ҚАУЫН ӨНІМІН КЕПТІРУ ЖОЛДАРЫН НЕГІЗДЕУ

Авторлар

  • Н.А. Умбеталиев Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Г.К. Күзембаева Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Қ. Күзембаев Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • М. Маханов Евразия технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан

DOI:

https://doi.org/10.55956/XGLP1394

Тірек сөздер:

жылжымалы кептіргіш, бақша дақылдары, энергия тиімділігі, инновация, бастапқы өңдеу, өнімді кептіру, тұрақты даму

Аңдатпа

Мақалада жылжымалы күн кептіру қондырғысын пайдалана отырып, бақша және жеміс-көкөніс дақылдарын бастапқы өңдеудің инновациялық тәсілдері қарастырылады. Негізгі назар өнім сапасын сақтауды, өнім шығынын азайтуды және өндіріс құнын төмендетуді қамтамасыз ететін энергияны үнемдейтін кептіру технологиясын әзірлеуге және енгізуге бағытталған. Өнімнің массасының, кептіру уақытының және органолептикалық қасиеттерінің өзгеруін қоса, қауын тіліктерінің кептіру процесіне зерттейтін жұмыстың эксперименттік бөлігі ұсынылған. Эксперимент зертханалық жағдайда инфрақызыл ИҚ-1 кептіру жабдықтарында жүргізілді. Мақалада сонымен қатар жылжымалы күн кептіру қондырғысының құрылымдық ерекшеліктері, соның ішінде күн коллекторларын, төрт сөрелі кептіру камерасын және табиғи желдету жүйелерін пайдалану қарастырылады. Қондырғы тек күн энергиясымен жұмыс істейді, бұл жанармай шығындарын жояды және қоршаған ортаға әсері азаяады. Экономикалық бағалау көрсеткендей, дамыған технология фермалар үшін өнімнің қол жетімділігі мен тартымдылығын арттыра отырып, қайта өңдеу шығындарын азайтуға мүмкіндік береді. Ұсынылған инновациялар фермерлік және шаруа қожалықтарын қоса алғанда, Қазақстанның агроөнеркәсіптік кешенін дамытуға бағытталған және ішкі және сыртқы нарықтарда ауыл шаруашылығы өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін арттыруға ықпал етеді. Жылжымалы күн кептіру қондырғысын енгізу шикізат шығынын азайтуға, фермерлердің кірістерін арттыруға және ауылдық аймақтардың тұрақты дамуына ықпал етеді.

Жүктеулер

Жарияланды

2025-06-30

Журналдың саны

Бөлім

Тамақ өнімдерінің технологиялары
Loading...