ӨНДІРІСТІК ЖАҒДАЙЛАРДА ҚҰРАМЫНДА ПЕКТИНІ БАРСҮЗБЕ ӨНІМІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
DOI:
https://doi.org/10.55956/FYQR8972Тірек сөздер:
пектин, сүзбе өнімі, ында сүзбе өнімі бар пектин өндіру технологиясыАңдатпа
Азық-түлікті қосымша ингредиенттермен байыта отырып, өндірушілер өнімнің функционалдылығын, сапасын жақсартады және қол жетімділікті қамтамасыз етуге тырысады, осылайша тұтынушылардың көңілінен шығады. Құрамында пектині бар сүзбе өнімі тұтынушылардың детоксикациялық қасиеттері бар дұрыс тамақтануға деген қызығушылығының арқасында нарықтық әлеуетті білдіреді. Төмен этерификацияланған пектиндер (LM және LMA) кальциймен адам ағзасынан улы металдарды және ұзақ өмір сүретін (бірнеше ондаған жыл жартылай ыдырау кезеңімен) стронций, цезий изотоптарын және т.б. шығару реакция белсенділігімен сипатталады. Пектин қосылған сүзбе өнімін өндірудің технологиялық процестеріне қалпына келтірілген сүтті пастерлеу, салқындату, пектинді енгізу, гомогенизация, ашытқы енгізу, ашыту, өңдеу, сүт ұйындысын баспалау жатады. Әзірленген технология өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етеді. Сүттің массасына 0,1-0,5% мөлшерінде төмен этерификацияланған пектин ауыр металдардың ағзадан жақсы сіңуіне ықпал етеді және технологиялық процеске әсер етпестен және өнімнің өзіндік құнын арттырмай, детоксикация мақсатында өнімді пайдалануға мүмкіндік береді.