МЕТАЛЛ НАНОБӨЛШЕКТЕРІМЕН БАКТЕРИЯҒА ҚАРСЫ ӨҢДЕУ КЕЗІНДЕ ТОҚЫМА КАЛОРИМЕТРИЯЛЫҚ СИПАТТАМАЛАРЫНЫҢ ӨЗГЕРУІ
DOI:
https://doi.org/10.55956/LFUJ2602Тірек сөздер:
металл нанобөлшектері, күміс нанобөлшектері, тоқыма материалы, калориметриялық сипаттама, м, бактерияға қарсы қасиет, фунгицидтік қасиетАңдатпа
Бұл шолуда дәстүрлі бояғыштармен тоқыма талшықтарын бояу процесінде металл нанобөлшектерінің түс өзгеруіне, түс тұрақтылығына және биоцидтік потенциалдарға әсері көрсетілген. Сонымен бірге металл нанобөлшектерді бояғыштардың және микробқа қарсы агенттердің жаңа кластары ретінде қолданудағы соңғы жетістіктер және олардың әртүрлі тоқыма материалдарының калориметриялық және бактерияға қарсы сипаттамаларына әсері келтірілді. Өсімдік сығындыларын қолданып, әр түрлі металдардың НЧ жасыл синтезі әдістерімен тоқыма материалдарын функционализациялаудың жаңа тәсілдері ұсынылды. Металл нанобөлшектерін жасау үшін өсімдік сығындыларын пайдалану қарапайым, ыңғайлы, арзан, оңай масштабталатын, энергияны аз қажет ететін, экологиялық таза, қауіпті материалдарды пайдалануды азайтып, процестің тиімділігін арттырады. НЧ-Ag өңдеу материалдардың түсін күшейтеді, сонымен қатар жарық пен жууға төзімділікті жақсартып, бұл әдістер дәстүрлі бояу процестерінің шектеулерін жеңе алады деп болжамдалуда.